Privé sauna ontwerpen

cleopatra sauna tanami

Bent u bezig met het ontwerpen van een privé sauna voor uzelf of voor een opdrachtgever? Op zoek naar inspiratie en tips?

Met meer dan 50 jaar ervaring op de markt van sauna’s geven we graag u een steuntje op de weg. Hieronder geven we advies uitsluitend met betrekking tot binnen sauna’s.

Privé sauna ontwerp

Privé sauna’s zijn verkrijgbaar in alle soorten stijlen en afmetingen.  Bij de beste aanbieders kunt u ook een sauna helemaal op maat krijgen.

Bij het ontwerpen van een privé sauna komen de volgende vragen langs:

 • Zitten of liggen in de sauna? Indien u vooral wenst te zitten in de sauna, moet u eraan denken dat u het liefst even hoog wilt zitten en dat uw voeten op een bankje moeten staan; zodoende kunt u maximaal genieten van de warmte in de sauna. De ideale oplossing is dus een dubbel bank. De hoge en lage bank moeten dan respectievelijk minimaal ongeveer 43 cm en 16 cm breed zijn. Indien u wenst te liggen in de sauna, dan heeft u een wand nodig met een lengte van ongeveer minimaal 1,95 meter (afhankelijk van uw eigen lengte). De bank waarop u zult liggen moet ergens tussen 52 en 62 cm breed zijn. Denk aan een hoofdkussen geschikt voor gebruik binnen de hete sauna!
 • Hoe hoog moet de sauna zijn? De minimale hoogte om een sauna te plaatsen is 2 meter. De sauna is inwendig dan ongeveer 1,90 meter hoog.
 • In de sauna met een rolstoel?  Dit kan in principe wel, tenminste onder voorwaarde dat de rolstoel het toelaat (bijvoorbeeld geen risico op verbranding). Dan is het raadzaam om dubbelbanken te laten bouwen met een verstelbare onderbank die onder de hoogste bank kan schuiven.
 • Houtsoorten. De keuze van het houttype is bepalend voor het uiterlijk en prijs van de sauna. De meest voorkomende houtypes zijn Poolspar, Espen en Elzen. U kunt echter ook sauna's met bijzondere houtsoorten vinden, zoals Hemlock, Balu, Wenge of Alder. Klik hier om sauna’s met verschillende houtsoorten te bekijken. Vaak is de sauna stijlvoller indien houttypes gecombineerd worden. Bijvoorbeeld een wand en banken van één houtsoort en de rest van de sauna van een andere houttype. Zorg ervoor dat u voor een goede kwaliteit hout selecteert met een minimaal dikte van 10 mm. Het is niet eenvoudig om de kwaliteit van het hout te bepalen, maar vaak als u het hout aanvoelt krijg u intuïtief een juist beeld van hoe dicht het hout is.
 • Wanden isolatie. De wanden van een kwalitatief goede sauna zijn gemaakt uit twee houten schotten met daartussen isolatie van rond 10 mm. Een goede isolatie is van essentieel belang om een goede sauna temperatuur te kunnen bereiken.
 • Veel glas versus veel hout. Veel hedendaagse sauna’s zijn gemaakt met veel glas; zie voorbeelden hier. Glas maakt de binnenkant van de sauna zichtbaar vanuit de buitenkant, wat ervoor zorgt dat men meer van de schoonheid van de sauna interieur dagelijks geniet. Met een sauna met veel glas kunt u in de sauna volop genieten van het buitenlicht. Sauna’s met roosters aan de voorkant (zie voorbeelden hier) of met meer hout aan de voorkant (zie voorbeelden hier) bieden meer “privacy” aan en geven u de kans om zich meer af te sluiten van de drukte van de buitenwereld.
 • Sauna details. De mooiste sauna’s worden gekenmerkt door kleine afwerking in het hout die afwisseling brengen in de sauna. Hout roosters, rugleuning gemaakt van dunnen houtstrippen, afwisseling tussen de dikte van de houtplanken van de banken zijn voorbeelden van details die sauna’s helemaal compleet en esthetisch maken.
 • Afwerking van de privé sauna. Meestal wordt de sauna tegen een wand of in een hoek opgebouwd. U kunt ervoor kiezen om de sauna als vrijstaande object te laten staan waarbij het schitterend hout ook aan de buitenzijde van de sauna wordt gebruikt. Een  andere optie is de sauna te laten inbouwen in de rest van de badkamer met bouwplaten die bijvoorbeeld betegeld worden.
 • Sauna deur. We raden een glasdikte van minimaal 8 mm aan om te voorkomen dat de warmte door de deur snel ontsnapt. Indien u voor een handgreep gaat, vergeet niet dat de handgreep aan de binnenkant van hout moet zijn; metaal zou te heet worden. Er zijn ook deuren met een kleine opening in plaatst van een handgreep: handig en stijlvol.
 • Verlichting. Verlichting bepaald grotendeels de sfeer binnen de sauna. Een witte lamp in het plafond is de simpelste oplossing. Indirect licht geplaatst in de hoeken, achter de rugleuningen of onderaan de banken brengt een knus gevoel in de sauna. Kleurlicht brengt weer meer mogelijkheden: vaak kunt u dan kleuren laten rouleren of de kleur kiezen die het beste van uw behoeftes past.

 Cleopatra sauna

Tradionele sauna of infrarood sauna?

Traditionele sauna’s zijn verwarmd door saunakachels. De voordelen van deze sauna’s zijn de gevolgen van warmte: ontspanning van de spieren, activatie van de bloedsomloop, reiniging van huidporiën bijvoorbeeld.

Sauna’s uitgevoerd met infrarood lampen hebben een andere werking: de lampen produceren niet alleen warmte maar ook een straling die binnen het huid gaat en die dus direct impact op spieren en gewrichten heeft.

U hoeft helemaal niet tussen een traditionele sauna en een infrarood sauna te kiezen: u kunt een saunakachel en infrarood lampen binnen uw sauna laten monteren. Dan kunt u van beide vormen van warmtes volledig genieten!

India infrarood binnen de sauna wordt geplaatst: denk goed na waar uw de lampen geplaatst hebben. Gewoonlijk de plekken achter de rug en benen worden gekozen.

 

Sauna in de badkamer?

Een privé sauna in de badkamer kan zeker wel indien u voor een kwaliteit sauna kiest tenminste. Hoogwaardige sauna’s kunnen makkelijk tegen de vocht van de badkamer. We hebben tientallen sauna’s in badkamers ontworpen en geïnstalleerd en komen af en toe langs jaren na de installatie; tijdens deze service bezoeken hebben we kunnen vaststellen dat onze sauna’s gewoon mooi zijn gebleven.

Natuurlijk moet u voorkomen dat water (bijvoorbeeld vanuit de douche) direct op de sauna komt te staan; anders gaat het hout langzamerhand toch nog beschadigen en verrotten.

Er zijn bedrijven die sauna-douches combinaties aanbieden. Ga goed bekijken of deze oplossing echt duurzaam en veilig is. Denk bijvoorbeeld aan de handdouche of kraan die heel heet tijdens saunagangen zullen worden. Denk ook aan het hout langs te vloer die langdurig tegenaan water zal staan.

 

Saunakachel

Houtkachel of elektrische kachel?

U kunt kiezen uit een houtkachel of een elektrische kachel. Met een houtkachel geniet u van de sfeer en de geur van het houtvuur. Met een elektrische kachel heeft u het gemak van een kachel die snel opwarmt en eenvoudig kan worden bediend. 

Saunakachel kwaliteit

Zorg ervoor dat u een kachel van een gerenommeerde leverancier aanschaft. Dan bent u verzekerd van een jarenlange werking en een hoge, stabiele temperatuur. Mocht er dan onverhoopt iets aan de kachel kapot gaan, dan zijn onderdelen eenvoudig te vinden en te vervangen. 

Overige tips saunakachel

 • Saunakachel bescherming. Het is raadzaam on een bescherming rondom de kachel te gebruiken om enige kans van verbranding te voorkomen. Een mooi kachel bescherming uit hout geeft een additionele kans om een mooi detail aan de sauna toe te voegen.
 • Luchtvochtigheid: hoe meer stenen in de saunakachel passen, hoe eenvoudiger het is om de luchtvochtigheid in de sauna te verhogen door het opgieten van water en saunageur op de kachel. Dus: indien u wat luchtvochtigheid in de sauna wenst, dan is een kachel met veel stenen aan te raden.
 • Klimaat: met een combi kachel kunt u de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid instellen. Van een droog en heet klimaat (de traditionele Finse sauna) tot een vochtig en koeler klimaat en alle stappen daartussenin. 
 • Design: er zijn kachels in veel verschillende afmetingen, vormen en kleuren beschikbaar. 
 • Bediening: u kunt kiezen uit een bediening op de kachel of een externe bediening binnen of buiten de sauna, gewoonlijk bij de deur.

 cleopatra sauna

Sauna accessoires

Met de juiste sauna accessoires wordt u sauna nog aangenamer en nog mooier. De meest gewenste accessoires zijn:

 • Saunageur om op de sauna stenen te gooien. Niet alleen heerlijk: verschillende geuren hebben ook een ander effect op uw welzijn.
 • Samen met de saunageur, emmer en lepel. Vele designs en kleuren mogelijk; zie voorbeelden hier.
 • Hoofdkussens om heerlijk te kunnen liggen/zitten en laken om de banken goed te beschermen.
 • Hygro-en temperatuurmeters: onmisbaar om uw sauna beleving goed in de gaten te houden.

 

Sauna inspiratie opdoen

Om uw droomsauna te ontwerpen is het raadzaam om sauna’s te bekijken en te voelen. Pas dan heeft u een duidelijk beeld van mogelijke houttypes en details.

Het is ook mogelijk sauna’s uit te testen! U bent welkom in onze testruimte in Zaandam; daar kunt u ook het verschil tussen traditionele sauna en infrarood sauna even uittesten!

We hebben dat de tips hierboven waardevol zijn geweest. Heeft u liever persoonlijk advies over uw eigen situatie? Neem dan contact met ons op via +31 (0)75 647 8200, info@cleopatra.nl of bezoek onze showroom in Zaandam (NH).