Ligbad kopen

Een ligbad kopen?  Dan staat u voor een lastige keuze: er is groot aanbod op de markt met weinig zicht op kwaliteit, verschillen en mogelijkheden. 

We helpen u graag met dit aankoop proces op basis van onze langdurige ervaring op het gebied van ligbaden.


Ligbad comfort


U koopt niet voor niets een ligbad: misschien wilt u graag de (klein)kinderen in bad zien spellen en waarschijnlijk droomt u al van ontspanning en gemak in het comfortabele warme bad.


Helaas zal deze mooie droom in de meeste ligbaden geen realiteit worden. Waarom? De voornaamste reden is dat de grote meerderheid van de ligbaden op de markt niet diep genoeg zijn.  Zittend in het bad bereikt vaak het waterniveau niet eens uw borst. Om het warm genoeg te blijven hebben, moet u dan naar achter glijden met als gevolg dat u de benen moet buigen (dus: koude knieën) of dat uw benen omhoogschieten (dus: ongemak in bad). Hiernaast zijn vele hedendaagse ligbaden bedacht om een bijzonder design naar voren te brengen, maar vaak gaat dat ten koste van de vorm en comfort van de rugleuning. Bijvoorbeeld, vele ovale baden bieden rugleuningen waartegen de meeste ruggen niet goed ontspannen kunnen liggen.


Wat zijn de specificaties van een comfortabel ligbad? Dit hangt natuurlijk van uw lichaamsbouw en of u alleen of met twee (of meer) personen in bad wenst te liggen. Gemiddeld kunnen de specificaties hieronder als richtlijnen beschouwd worden:

 • Bad diepte. Een bad diepte van minimaal 50 cm is vereist om ervoor te zorgen dat het lichaam goed onder water ligt. De meest comfortabele ligbaden hebben vaak een diepte van rond de 60 cm.
 • Bad breedte. De gewenste breedte is zeer afhankelijk van uw lichaamsbouw. Wilt u uw armen ondersteund hebben door armleuningen? Dan is het belangrijk dat het bad niet te breed is.
 • Met zijn tweeën in bad? Bij een rechthoekig ligbad zult u dan liggen tegenover elkaar met de benen die langs elkaar liggen. U heeft dus een vrij breed ligbad nodig (minstens 85 cm) en/of vrij lang is (tenminste 180 cm). Hoekbaden zijn ook vaak geschikt voor 2 personen (bijvoorbeeld met formaat 150 x 150 cm); in vele modellen kan men dan naast elkaar liggen.  
 • Bad lengte. De meest voorkomende lengtes van baden zijn 160, 170 of 180 cm, maar het is ook mogelijk om extra korte baden te vinden met een afmeting van bijvoorbeeld 150 cm of juist extra lange baden van bijvoorbeeld 190 cm.
 • Bad bodem. De meeste ligbaden hebben een vlakke bodem. De meest comfortabele ligbaden hebben een ergonomische bodem waarbij het achterstel lager dan de voeten staan. Zodoende zakt uw lichaam niet meer onderuit: u ligt stabiel en goed ondersteund in bad.  Klik hier om voorbeelden van ergonomische ligbaden te zien. Bekijk goed de tekeningen van het bad; de binnen afmetingen van het ligbad en in het bijzonder de bodemlengte. Sommige ligbaden hebben hele dikke randen waardoor de bodem lengte/breedte veel kleiner zijn dan de buitenzijde afmetingen. Bekijk ook nauwkeuriger de precieze vorm en oriëntatie van de rugleuning. Bij vrijstaande baden is de dikte van de badrand relevant: bij hele dunnen randen (zoals bij de meeste ligbaden uit solid surface) ligt de nek niet lekker tegen de badrand en is het ook onmogelijk om een nekkussen daar te plaatsen.

Het selecteren van een comfortabel bad ligt dus niet voor de hand. Daarom is het eigenlijk nodig om eerst in een aantal ligbaden te gaan zitten/ liggen voordat u een goede geïnformeerde keuze kunt maken.

In de Cleopatra showroom in Zaandam kunt u maarliefst 25 verschillende modellen ligbaden uitproberen. U kunt ook een aantal modellen gevuld met water in onze testruimte uitproberen. Hier kunt u ook zien welke ligbaden door sanitair showrooms in uw buurt worden getoond.   


Vrijstaand ligbad vs. inbouwbad


Een inbouwbad is een bad waarvan de buitenkant niet afgewerkt is. Dat betekent dat de buitenkant van het bad afgedekt moet worden, vaak met een betegeld muurtje. Het is soms mogelijk om bijpassende zijpanelen te kopen.     

Een vrijstaand ligbad is een bad dat vrij in een ruimte kan staan. Vrijstaande baden kunnen op poten staan of direct op de grond. Er zijn ook vrijstaande baden die aan een of twee kanten tegen de muur staan. Klik hier voor voorbeelden.

De keuze uit een vrijstaand of een inbouwbad is een kwestie van smaak, budget en gewenst comfort. De voornaamste verschillen tussen de twee type baden zijn in het kort:


Een inbouwbad is een bad waarvan de buitenkant niet afgewerkt is. Dat betekent dat de buitenkant van het bad afgedekt moet worden, vaak met een betegeld muurtje. Het is soms mogelijk om bijpassende zijpanelen te kopen. 

Een vrijstaand ligbad is een bad dat vrij in een ruimte kan staan. Vrijstaande baden kunnen op poten staan of direct op de grond. Er zijn ook vrijstaande baden die aan een of twee kanten tegen de muur staan. Klik hier voor voorbeelden.


De keuze uit een vrijstaand of een inbouwbad is een kwestie van smaak, budget en gewenst comfort. De voornaamste verschillen tussen de twee type baden zijn in het kort:

 • Aangezien vrijstaande baden aan de buitenzijde zijn afgewerkt, zijn ze vaak duurder dan inbouwbaden. Maar de installatie van inbouwbaden is eenvoudiger dan het monteren van inbouwbaden die een afwerking behoeven.
 • Vrijstaande baden staan los in de ruimte, wat vaak een mooie 'look' geeft. Let op de gebieden rond het bad: worden deze misschien makkelijk vies of nat?
 • De diepste vrijstaande baden (rond de 45 cm max.) zijn nog veel minder diep dan de diepste ligbaden (rond 60 cm). Minder diepte betekent dat het lichaam niet volledig onder water zal zijn. Minder comfort zal hier een gevolg van zijn. Ook zijn de randen van vrijstaande baden meestal scherper dan die van inbouwbaden. Dat betekent minder comfort voor de nek. Ook kunnen veel nekkussens niet in een aantal vrijstaande baden geplaatst worden (dit is het geval bij vrijstaande baden met hele dunne randen). Dus in het algemeen kiest men voor een vrijstaand bad indien het design van de badkamer voorop staat. Indien comfort in bad voorop staat, dan wordt meestal voor een inbouwbad gekozen.
 • Wenst u een ligbad met een whirlpool systeem? Wees dan ervan bewust dat de mogelijkheden beperkter zijn bij vrijstaande dan bij inbouwbaden. Vrijstaande bubbelbaden vindt u hier.


Ligbad materiaal en kleuren 


Van oudsher zijn ligbaden uit wit acryl. Waarom acryl?  Omdat dit een materiaal is dat zacht en warm aanvoelt, het isoleert, goed waterbestendig is, makkelijk schoon te maken is en die op afgeronde vormen verwerkt kan worden.  Waarom wit? Omdat het een neutrale kleur is; ideaal voor de productie van grote volumes baden. Het nadeel van acryl is dat het in de productie best lastig is om kleuren erin te mengen die ook in afgeronde gedeeltes goed blijven.


Het acryl dat in ligbaden gebruikt wordt is glans. Om een ander uiterlijk te genereren zijn ligbaden fabrikanten op zoek geweest naar materialen die niet glans waren. Zo heeft men solid surface en andere vergelijkbare composieten ontdekt. Solid surface baden zijn meestal wit van kleur (zwart wordt meer en meer verkocht) met een schitterende zachte finish. Ook wordt het met solid surface mogelijk om andere ligbaden te maken dan met acryl. Daarom zijn solid surface baden in de mode. Jammer genoeg hebben solid surface ligbaden hun eigen beperkingen:

 • Gewicht: Een standaard ligbad uit solid surface met afmetingen 180 x 80 cm weegt gewoonlijk tussen 200 en 300 kg. Dat is te veel voor veel bovenverdiepingen en ook voor sommige vloertypes.
 • Hele dunne randen die onaangenaam voelen voor de nek, aangezien het ook niet mogelijk is om een nekkussen te plaatsen.
 • Kwetsbaarheid: Dunnen badranden uit solid surface zijn best kwetsbaar: Deze raken relatief makkelijk beschadigd.
 • Onderhoud: Solid surface kan niet tegen alle intensieve schoonmaakmiddelen. Daarom worden deze baden vaak niet gebruikt in de publieke omgeving zoals in hotels.
 • Prijs: Solid surface ligbaden blijven aanzienlijk duurder dan vergelijkbare baden uit acryl.
 • Naast acryl en solid surface andere bad materialen zijn:
  • Staal: Hele mooie look maar ook hele dure en zware ligbaden.
  • Hout: Mooi, innovatief maar eigenlijk blijft hout niet echt passend bij water. Dus verwacht niet dat u dit bad makkelijk kan onderhouden of het comfortabel in gebruik zal zijn.


Ligbad met whirlpool systeemDe volgende vraag bij het selecteren van een ligbad is: ligbad met of zonder whirlpool systeem? Is het de moeite waard om een whirlpool systeem te hebben? 


Wat doet een whirlpool systeem? Er zijn veel verschillende whirlpool systemen op de markt. De beste zijn ontwikkeld om echt effect op lichaam (en geest) te hebben door het zenuwstelsel te prikkelen met lucht bubbels vanuit de badbodem en/ of de spieren actief te masseren met waterstromen vanuit de kanten en soms vanuit de bodem van het bad. In een hoogwaardige whirlpool bad wordt u gemasseerd zoals bij een masseur en krijgt u een nuttige en ontspannende behandeling.

Een andere type systeem is het Osysteem van Cleopatra: zuurstof wordt in het bad gestuurd met als doel het verkrijgen van meer energie.

Helaas zijn er ook veel verschillen in de kwaliteit van verschillende whirlpool systemen. Er zijn bijvoorbeeld systemen met te zachte waterstromen, te veel lawaai of bedieningen die onbetrouwbaar zijn (pas op in het bijzonder bij pneumatische bedieningen).Ons advies om teleurstelling te voorkomen: test het whirlpool systeem voordat je het aanschaft! Zorg er verder voor dat je een leverancier selecteert die goede service zal aanbieden.
Ligbad kranen


U heeft eigenlijk de keuze uit twee brede oplossingen: kranen die in de muur gemonteerd worden of kranen die op de badrand gemonteerd worden. Deze tweede oplossing is meestal niet mogelijk bij vrijstaande baden. Het voordeel van kranen op de badrand is dat er geen gaten in uw muur moeten worden geboord. Voor de rest is het een kwestie van smaak enhet gemak bij installatie.

Welke badkraan? Aan uw de keuze. Ons advies: ga voor kwaliteit!  De goedkoopste kranen geven het vaak op na een aantal jaar en de vervanging ervan maakt het dan een dure aangelegenheid.

 


Benieuwd geworden?  Bekijk alle Cleopatra baden hier!

Als u vragen heeft of wat extra informatie wilt, neem dan gerust contact met ons op!